Swapping

Kanske är det ett uttryck du inte hört talas om tidigare?
Efter jamboreen kommer det här vara ett välkänt begrepp, att Swappa alltså…
Här kommer en liten FAQ om Swapping.

DSC_0797-F1024x768Vad är Swapping för nåt?

En alldeles utmärkt möjlighet att säga Hej! till någon du kanske aldrig träffas, snacka lite och byt ett märke mot ett annat. Kanske får du en ny vän för livet på köpet.
Kort och gott, snacka lite och byt ex. märken med varandra.

Vad kan man swappa för något?

Det vanligaste är att man swappar märken, kanske ett gammalt lägermärke man har dubbelt av, kontingentsmärken, avdelningsmärken, kårmärken etc. Faktum är att du kan swappa märken som inte har scoutanknytning, ett schysst märke med en älg på kan exempelvis gå hem hos en tysk.
Utöver det swappas det mer eller mindre också av halsdukar, jackor, t-shirts, hattar etc.
Du får Inte swappa bort din svenska halsduk, köp gärna en extra innan lägret på scoutshop.se

Märken och halsdukar är bara tyg, har det något värde?DSC_1119-F1024x768

Om en kontingent ex. lyckats ta fram ett kontingentsmärke som blir åtråvärt på lägret, något som helst alla skulle vilja ha… Då kan det ”stiga i värde”. Du kanske lyckas byta till dig ett annat åtråvärt märke. Ett schysst kårmärke kan stå högt i kurs, eftersom att det är väldigt få som kan få det.

Får man swappa med vem som helst?

Praxis är att man swappar med personer som är i sin egna ålder. En deltagare swappar inte med ledare o tvärt om. Alla ska swappa på lika villkor.
Det är inte osannolikt att det kommer bildas en eller flera marknader där man kan sitta med sin samling och swappa med andra swappare.

DSC_1152-F1024x768Måste jag swappa?

Nej det är frivilligt i alla lägen.
Om någon är väldig påstridig och vill ha ex. ett märke du har, men denne inte har något i gengäld som du vill ha, gå därifrån. Du ska aldrig känna dig tvingad att byta bort något.
Swappa aldrig bort något du själv vill ha kvar, det kan vara svårt att hitta personen i efterhand och lösa situationen.

Vart får jag tag på swappingmaterial?

Kolla med din kår, kanske har de kårmärken, gamla läger o hajkmärken, märken som inte finns med i dagens märkessystem etc.
Ditt distrikt har troligtvis också en del läger och hajkmärken över.
Kanske har du något märke själv som du kan tänka dig att byta bort.
Ångerrätt är dock ingen garanti.
Den svenska scouthalsduken köper du scoutshop.se, tänk på att köpa i god tid då det kan bli hög efterfrågan innan lägret.

Det här inlägget postades i Inför + förträff av cammersand. Bokmärk permalänken.