Lägerprogrammet

28 juli
Vi ankommer till lägret – Svenska Kontingenten närmare 1900 scouter, ledare och IST har en egen ceremoni på kvällen.

Invigning
På kvällen den 29 juli är det en gemensam invigningsceremoni för alla lägrets ca 33.000 deltagare – det kommer bli riktigt häftigt!!

Själva programmet på lägret har sju olika teman, en del på lägerområdet och en del off-camp (alltså utanför lägerområdet). Oftast finns det ett antal olika program inom ett tema men vi kommer normalt inte kunna välja vilket av alternativen vi vill göra, utan kommer bli tilldelade något. Vissa teman är heldagar, andra halvdagar. De sju teman är:

1.Tema Fred.
Vi besöker Hiroshima Peace Memorial Park. Hiroshima är tillsammans med Nagasaki ppg_yuuhiwoseniukerugennbakudome_01en av de två städer som bombades av USA med atombomb under andra världskriget. I år är det 70 år sedan bombningen. Eftersom scouterna är en av världens största fredsrörelser är detta en viktig del av vårt program. Läs gärna på lite här om vad som hände i Hiroshima och Nagasaki så du är förberedd på besöket.

07-crop-u11022.Tema Vatten
Diverse vattenaktiviteter såsom bad, livräddning, fiske, kanotpaddling (i 50 meters bassäng!), båttur, segling etc.

3. Tema Teknik
Här finns ett 50-tal olika programaktiviteter. Några ansvarar olika deltagarkontingenter för, andra är det Japanska företag som håller i. Exempel på aktiviteter är gruvteknik, solenergi, hybridbilar, vattenrening i krisområden, elektriska fordon, medicinteknik och kamerans framtid.
Vi får möjlighet att delta i minst två olika programpass – kommer bli riktigt kul för såväl den teknikintresserade som den otekniske tror vi ledare!

4. Tema japanskt samhälle
Här åker vi ut till någon stad eller by i närheten av lägret. Det finns 19 olika rundturer som man kan hamna på, gemensamt för alla är att man besöker en skola (men några elever kommer vi nog inte få träffa – japanerna har sommarlov precis som vi!). Vad som annars händer på besöken beror på vart vi hamnar – det kan vara allt ifrån ett besök på ett japanskt företag, zoo, tempel, trädgård eller ruinerna av ett samurajslott! Några andra exempel är att delta i en klassisk teceremoni, japanska traditionella danser eller prova den lokala mjukglassen.

5. Tema japansk natur
04-crop-u1057Några exempel är klättring & bouldering, vandring till Mt. Suegatake, bestiga Mount Fujio – med den imponerande höjden av 69 meter över havet :) – vandringar i närheten av lägerområdet, besök i Japans längsta grotta, naturbingo mm.

6.Tema Global Develeopment Village
Här kommer det finnas ett 70-tal olika programaktiviteter, några ansvarar olika deltagarkontingenter för, andra anordnas av olika föreningar. Exempel på teman är hälsa, mobbning, kalligrafi, landminor, hur man kan reparera korallrev, drogmissbruk, barnarbete och fair trade. Vi får möjlighet att delta i minst två olika programpass. Gemensamt som ni kan höra är att temat handlar om att utveckla och ta hand om vårt samhälle och planet.

7. Kultur
Ett 60-tal olika programpass om japansk eller internationell kultur. Exempel på aktiviteter är japansk teceremoni, det arabiska tältet, upptäck Serbien, japansk kalligrafi, finsk stickning (med ätpinnar), japanska traditionella kortspel, peruanska tatueringar, japanskt hantverk och en massa, massa mer. Vi får tid att göra minst två aktiviteter.

03-crop-u1046Cultural Exchange Day
Den 2 augusti på förmiddagen är det en gemensam ceremoni ooch sen finns möjlighet att lära mer om de stora världsreligionerna. På eftermiddagen är det matfestival där varje avdelning lagar och bjuder på någon traditionell rätt från sitt hemland. Den har dagen brukar vara en av de roligaste på jamboree! Dagen avslutas med en stor show!

Avslutning
Den 7 augusti avslutas lägret med en gemensam ceremoni för alla deltagare – här blir det nog mycket pompa och ståt.

Vi tackar avd. kaffe för denna finfina sammanfattning