Hiroshima

20150805_094709Programmet idag har förklarliga skäl namnet Peace. Morgon var tidig när vi gick upp, inte ens solen hade slagit upp ögonen i horisonten men merparten av scouterna hade tagit våra råd om att lägga sig tidigare igår, nåja deras ögon var öppna trots allt.

En två timmar lång bussfärd med en liten tecknad film om dagen och tiden efter bomben släpptes visades också.

Väl framme tog vi och ett antal hundra scouter och turister sig en tur i fredsmuseet. En berörande rutt med både bilder och föremål, stora som små ifrån Hiroshima.

20150805_094427Våra scouter klarade det väl medans andra brast i gråt. En berörande stund där vi fick en hel del lärdom och insikt i ett utav 1900-talets värsta krig.

Därefter förflyttade vi oss till en stor aula där vi fick se en film om hiroshimabomben och höra berättelser som små barn skrivit dagarna efter bombens fall.

Även scouter fick möjligheten att dela med sig av sina känslor och intryck, Maria och Erik tog tillfället i akt och var också de enda svenskarna vid vårt föredrag som delade med sig av sina känslor.

20150805_115254Lunchen åt vi i Peace memorial park i gassande solsken även  om vi lyckades hitta en del skugga. Vi lämnade över 100 papperstranor vi vikt till minnesparken. En hel del strosande i parken och fotograferande på monument och huset som står kvar än i dag efter bombningen.

Nu är det åter kväll, imorgon åker alla patruller till olika orter och besöker skolor, fabriker m.m. Ytterligare en dag att se fram emot. Ikväll är det varmare än på läge och även luftfuktigheten är högre, hur som kär alla somna sött efter den riktigt tidiga morgonen.

Sayonara!20150805_122905

Det här inlägget postades i Jamboree av cammersand. Bokmärk permalänken.