Kontakta din lokala press

young_spoke_people


Tips:

  • Börja redan under våren med att etablera kontakter
  • Visa vad du brinner för! Det ger mest och blir alltid intressant.
  • Journalister vet troligen väldigt lite om Japanlägret, så försök
    berätta all viktig information – förbered dig gärna innan du ringer eller besöker redaktionen.

Länk till Scouternas pressguide:
http://www.scoutservice.se/files/2014/11/Scouternas-pressguide-.pdf


Inspo-Logo1-300x79Har du börjat räkna ner mot Japanresan? Tänk på att det är många som är intresserade av  att höra om din resa och förberedelserna inför resan.

Några som kan vara intresserade av detta är lokaltidningar och lokala radiostationer. Beroende på vart du bor finns det flera redaktioner att kontakta.

Jobba tillsammans ni som ska åka. Berätta om den egna kårens aktiviteter, hur ni gör för att samla in pengar och för att peppa varandra, era erfarenheter och tankar inför resan, om allt som händer på vägen… Det är ni som ska till Japan och det är spännande!


Så här gör ni för att kontakta lokaltidningen eller radion där du bor:

Skriv ett brev till redaktionen och ring sedan några dagar senare och hör om de läst brevet. Be att få komma upp på ett besök, eller om de vill komma till exempelvis scoutstugan o göra ett reportage.

– Här är några listor över tidningar:

http://infoo.se/kat/massmedia/dagstidningar
http://infoo.se/kat/massmedia/lokaltidningar

 

– Glöm inte gratistidningarna – de kan också ge er en möjlighet att berätta.

http://www.gratistidningar.se/index.php?inc=soktidning

 

– Här hittar du lokala radiostationer

http://sverigesradio.se/kanaler

http://radioguiden.se/public/se_sv_lr_lansvis.php

 

Det är inte bara Jamboreen som är intressant. Under resan runt i Japan kommer ni göra många roliga upptäckter – skriv om detta!

Om ni får kontakt med en tidning som blir intresserad av scouter som åker iväg till World Scout Jamboree så kanske de också vill att ni skickar resebrev eller lägerbrev under resans gång. Med lite tur kan det samtidigt ge att bidrag till reskassan. En annan möjlighet är att ni väcker intresse hos möjliga sponsorer. Man vet aldrig vad en väl berättad historia kan ge för resultat…

Kanske vill tidningen att ni håller dem uppdaterade med text och bilder under rundresan och lägret samt ett reportage vid hemkomsten för att berätta om hur det var.