Kommunikation

Kommer du sakna mamma eller pappa, flickvän eller pojkvän, eller varför inte farmor?
Då ska du läsa informationen nedan innan du ringer, sms’ar eller kör sociala medier med dem.

Att ringa telefonsamtal

Det är dyrt att ringa till Sverige ifrån Japan, minutkostnaden ligger mellan 20-30 kronor. Det kostar även att ta emot samtal, mellan 10-20 kronor i minuten.

Sms kostar ifrån ett par kronor och uppåt.

Det gäller alltså att tänka sig för om man ska ringa eller besvara ett samtal om man vill slippa obehagligt höga telefonräkningar när man kommer hem.

Eventuella gratis minuter / sms som man har i sitt abonnemang i Sverige gäller inte utomlands.

Dataroaming

Att ha på mobiltelefonens datatrafik är inte att rekommendera.
Det kostar från 50 kr per dygn och ger endast ett mycket begränsat antal mb att surfa för. Vi rekommenderar att ha den avstängd under hela resan.

Wifi

Med lite tur har vi Wifi på de hotell/vandrarhem vi kommer att bo på, sannolikt kostar det en liten summa per dygn men då som oftast obegränsat med surf.

På lägret kommer det att finnas HotSpots som skickar Wifi, tänk på att det nätet kan komma att bli överbelastat och därmed inte motsvara de hastigheter vi är vana vid i Sverige. Ibland lär det inte fungera alls.
Räkna med att inte kunna ha daglig kontakt, så blir ingen besviken.

Skype, vykort m.m.

Håll kontakten med nära o kära via ex. Skype. Har du inte ett konto, skaffa det innan du åker på www.skype.se

Ett vykort är alltid älskat att få i sin brevlåda, vi kommer att vara borta länge så vykorten landar troligtvis före oss (beroende på när du skickar).

Internetcaféer

Det kommer troligtvis att finnas internetcaféer under rundresans gång, likaså på lägerområdet. Ofta är det begränsat i vad man kan göra i dessa datorer.