Det tänkbara som kan inträffa

dropcoverholdon_eng_color

Jordbävningar och Tyfoner är vanligt förekommande i Japan, nedan kan du läsa mer om dessa natur och väderfenomen så att du vet vad du ska göra – om det händer oss.

I Japan kommer det finnas en jordbävningsrisk eftersom Japan är ett av världens mest seismologiskt aktiva länder. Många av er kanske känner till jordbävningen och tsunamin som hände i Japan under 2011. Detta hände dock i Fukushima, Jamboreeplatsen ligger ungefär 1200 km bort från Fukushima. Lägerplatsen har valts just för att vara så säker som möjlig och Yamaguchi räknas som ett låg-riskområde för jordbävningar och tsunamis.

dropcoverholdon_eng_color

 

Under rundresan kommer vi däremot vara i områden där jordbävningar förekommer. I Japan är det jordbävningar varje dag, men de flesta av dessa är för svaga för att uppfattas av människor, och övriga leder väldigt sällan till att personer eller saker skadas. Men även om risken för ett större jordskalv är begränsat kan det inte helt uteslutas – därför är det bra att ha förberett sig innan vi åker.

De flesta jordbävningar varar under högst en minut. När de väl börjat har man oftast bara några få sekunder på sig för att söka skydd. Jordskalvet kan upplevas som skrämmande, men om inget faller ned på oss är det ingen fara. Därför ska vi försöka hålla oss lugna.

  1. Om vi är inomhus: skydda huvudet! Sök skydd under t ex ett stadigt bord så du kan skyddas från att träffas av nedfallande skåp eller andra föremål. En tom korridor kan också rekommenderas. Flytta dig från fönster som kan krossas ge glassplitter.
  2. Spring absolut inte utomhus i panik, utan vänta på ett bra tillfälle att lämna huset. Vi tar oss ut genom en trapputgång, man ska aldrig använda hiss efter att en jordbävning ägt rum.
  3. Om vi skulle vara utomhus: sök skydd mot nedfallande föremål, ledningsstolpar, etc. En öppen plats kan rekommenderas.

Tyfoner

Tyfoner är tropiska stormar som motsvarar orkan i styrka. I Japan infaller tyfonsäsongen från juni till oktober. När en stor tyfon närmar sig avstannar flyg, tåg och busstrafik lokalt. Ifall vi vet att en tyfon är på väg kommer vi hålla oss inomhus. Tyfonen brukar pågå i några timmar.

Nedan kan du se ett klipp från NZ Get Thru som visar vad man ska och inte ska göra under en jordbävning. Klippet är riktat till Nya Zeeländare men gäller även för Japan. I Japan är nästan alla byggnader byggda för att klara av jordbävningar utan skada.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade av cammersand. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>